Web sitelerinin kullanıcıya ulaşana kadar geçen titiz bir çalışma süreci var. Web sitesinin görsel düzenlemelerinin hazırlandığı tasarım aşamasının bitmesiyle başlayan ve sitenin inşa süreci olan yazılım aşaması kendi içinde iki süreçten oluşur. Peki bu iki süreç nedir?
Günümüzde internette azımsanmayacak kadar çok zaman geçiren kişileri ve sanal dünyanın etkisini göz önünde bulunduran firmalar ciddi bir site web tasarım ve tanıtım işlerine giriştiler. Web siteleri gün geçtikçe daha popüler hale gelmekte ve günümüzde vazgeçilmez bir iletişim platformu olarak kullanılmaktadır. Web sitelerinin bu kadar yaygın kullanılmasıyla beraber, web sayfaları dinamik ve kullanıcıya özel içerik sunar hale gelmiştir. Bu nedenle web sitelerinin yapımında yeni teknolojiler, alanlar geliştirilmiş ve web siteleri katmanlı bir yapı haline gelmiştir. Web sayfasının yapımında Frontend ve Backend olmak üzere iki ana katman bulunmaktadır. Bir yazılım veya web yazılımında sistemsel ve fonksiyonel olarak gerekli yapı hazırlanır bu aşamadan sonra yazılımın kullanıcıya görsel olarak sunulması için gereken tasarımlar gerçekleştirilir. Grafik tasarım ekibinin elinden çıkan tasarımın onaylanması ile başlayan inşa süreci yazılım ekibi devreye giriyor.
Back-end. Nedir?
Kelime anlamı olarak “arka yüz” ya da “sunucu tarafı” olarak dilimize çevrilebilen back-end, bilgisayar dünyasında, bir web sayfasının veya yazılım programının kullanıcının görmediği bölümlerini ifade ediyor. Programlama terminolojisinde ise “verilere erişilen katman” olarak karşımıza çıkıyor. Ön planda görüntülenen her şeyin doğru bir şekilde çalışması için arka planda yapılan tüm işlemler ise Back-end tanımına giriyor. Birçok back-end developer HTML ve CSS gibi frontend dillerine hakimdir. Ancak arka yüzde işlemlerini çözümlemek, uygulama, veri tabanı ve serverın birbiriyle uyumlu bir şekilde çalışması yani iletişim halinde olabilmeleri adına uygulama geliştirmek için kullandıkları farklı yazılım dilleri de vardır. Sıklıkla bu amaçlar için kullanılan yazılım dilleri şunlardır:
- Ruby,
- Python,
- Java,
- C#,
- PHP,
- .Net.
Front-end. Nedir ?
Siteye veya uygulamaya girdiğiniz ilk anda gördüğünüz görseller, şablonlar, butonlar, görsel bileşenler ve daha pek çok detay frontend içerisinde yer alır. Web sitesinde kullanılacak renkler, içeriklerin hangi düzende yerleştirileceği, yaz tipinin ve boyutunun belirlenmesi front-end yapısının içerisinde bulunur. Front-end yazılımcılar, UX dediğimiz kullanıcı deneyiminin de mimarlarıdır. Kullanıcının site içerisinde işini kolaylaştıran ve onların siteden memnun ayrılmasının sağlanmasında iş yükü onlardadır. Bu aşama teknik ve görsel tasarım becerilerinin aynı anda kullanımını gerektirir. HTML, CSS, JavaScript gibi kodlama dilleriyle oluşturulan front-end kısmı, Backbone, Bootstrap, AngularJS Foundation, ve EmberJS gibi platformların da kullanımı ve jQuery, LESS gibi kütüphanelerden faydalanılarak ortaya çıkar.