Programlama dilleri bir bilgisayara veya cihaza hangi koşullarda nasıl işlem yapacağının anlatılması olarak tanımlanabilir. Günümüze kadar gelmiş pek çok yazılım dili vardır. Bu dillerden bazıları popülerliğini koruyup günümüzün en sık kullanılan diller haline gelmiştir. Popülerliklerinin sebepleri olarak her programlama dilinin ayrı özellikleri bulunmakla birlikte işlevselliği ile öne çıkanlar ön sıralarda yer almaktadır.
Java
Java tarihte ilk defa Sun Microsystems tarafından 1995 yılında bütün platformlara sürülen bir programlama dilidir.Java basit, modern, nesne yönelimli, tip-korumalı ve C ile C++ dillerinin iyi özelliklerini almış bir dildir. Fazla olarak, her platformda çalışabilme yeteneğine sahiptir. Bu yetenek, onu yalnız bilgisayarlarda değil, internet uygulamalarına, cep telefonlarına, oyun makinelerine, ev aletlerine kadar geniş bir yelpazede uygulama alanı bulmasını sağladı. Bu nedenle, Java’yı hem programlama dili, hem de bir ortam olarak düşünebiliriz. Bu ortamda işletim sistemi, ağlar, internet programlama, veritabanı ve bütün orta katman (middleware) teknolojileri yer alır. Özetle, Java basit bir dildir. Kolay öğrenilir. Genel amaçlı bir dilin bütün özelliklerine sahiptir. C, C++ dillerinin iyi özelliklerini almıştır. Kullanıcı dostu ve hızlı bir uygulama geliştirme aracıdır.
C
C programlama dili hâlâ popüler olarak kullanılan en eski dillerden biridir. İşletim sistemleri C programlama dili üzerinden yazılabilir. İlk kez 1972’de Unix işletim sisteminde kullanılmak için tasarlanmıştır. C programlama dili genellikle makine dili olarak kullanılmak için tercih edilir. Bu programlama dili sayesinde mobil uygulama geliştirme, konsol oyunu geliştirme, web siteleri yazma, Windows uygulamaları geliştirme ve ASP.NET geliştirme işlemleri yapılabilir. Ayrıca C programlama dili ile grafik ve oyun da geliştirilebilir. İlk piyasaya sürülmesinden bu yana hâlâ popülerliğini korumasında C programlama dilinin çok yönlü bir yapıya sahip olması büyük etkendir.
Python
Hollanda’da yaşayan Guido Van Rossum tarafından geliştirilen programlama dili olan Python, sanılanın aksine adını yılandan değil, yazılımcının sevdiği bir gösteriden alıyor. Yüksek seviyeli, nesne yönelimli, modüler, etkileşimli ve yorumsal bir dil olan Python, çok sayıda işi az kod satırı kullanarak yapmayı sağlıyor. Programlama dilleri, insan mantığı ile makine mantığı arasında bir köprü görevi görüyor. Bir programlama dilinin makine mantığına yaklaşabilmesi demek, makine üstünde çok daha hızlı çalışacağı anlamına geliyor. Fakat makine mantığına çok fazla yaklaşmak da insan mantığından epey uzaklaşmayı gerektiriyor. Bu durumda da insanlar için bu dili öğrenmek çok zor bir hale geliyor.
C++
C++, 1979 senesinde Bjarne Stroustrup tarafından keşfedilen bir yazılım dilidir. C programlama nedir sorusuna C++ üzerinden de gerekli cevapların verilebilmesi mümkün kılınmaktadır. C++ için Nesne Yönelimli Programlama yapmaya uygun bir yazılım dili denilebilir. Bu da C++’ı C dilinden ayıran en önemli özelliklerin de başında gelmektedir. C++, orta seviyeli bir yazılım dili olarak adlandırılmaktadır. Bu yüzden gerekli desteklerin sağlanması ile birlikte bu yazılım dili ile çeşitli adımlar atılabilir. Örneğin NYP desteği ile birlikte oyunların geliştirilmesi, işletim sistemleri ve sürücü yazılımları gibi alanlarda C++ kullanılabilir. Chrome tarayıcısı, Unity ve Apache MXNet gibi araçlar da C++ ile geliştirilmiştir. C++ yazılım dili, aynı şekilde pek çok alanda etkisi olan bir dildir. En popüler kodlama dilleri arasında olan C++ için pek çok alanda yaygın kullanılır tanımını da yapabiliriz. C++ nedir sorusuna da bu şekilde cevap verilebilmektedir.
C#
Danimarkalı yazılım mühendisi olan Anders Hejlsberg öncülüğünde, Microsoft tarafından nesneye yönelik, basit, modern ve türetilmiş bir dil olarak piyasaya çıkmıştır. C# dili ilk çıktığı zamanlarda oldukça sıkıntılı ve kullanışsız bir dildi. Fakat Microsoft sürekli üzerinde yenilikler getirmesinin ardından oldukça kullanışlı bir dil olmaya başladı. C# dili Java ve C++ dilleri ile benzerlik göstermekte ve bunun nedeni ise C++ Microsoft ailesi tarafından geliştiriyor olmasıdır. Fakat Java ile benzerliği ise, C#’ın Java programlama dilinin sonra çıkmış olması ve Java olumlu yanlarının C# tarafından alınmış olmasıdır. C# bu kadar sık duyulmasının nedeni ise, Java ve C++ diline olan benzerliği, veri türü girilmesinde esneklik sağlaması ve sorunlarının diğer dillere göre az olmasıdır. Bu nedenlerden dolayı C# programlama dili oldukça popüler olmuştur ve geniş kitlelerce kullanılmaktadır.
Visual Basic .NET
Microsoft tarafından geliştirilen bir diğer yazılım dili olan Visual Basic, nesne tabanlı, üst seviye, çok amaçlı görsel bir programlama dilidir. Kolay uygulama geliştirmek için de kullanıldığı için oldukça popüler bir dildir. .Net ile masaüstü uygulamaları, mobil uygulamalar ve web uygulamaları geliştirebilirsiniz. .NET üzerinde uygulama geliştirmek istiyorsanız Visual Studio Programını kullanmanız gerekmektedir.
Javascript
20.yüzyılın sonunda Amerikan kökenli bir bilgisayar hizmetleri şirketi çalışanı tarafından yaratılan Javascript, son halini almadan önce uzun süreçlerden geçti. Yaklaşık 25 senelik gelişim sürecinin ardından dünyanın en popüler yazılım dilleri arasına girmeyi başardı. Günümüzde, internet sitelerinin %90’ından fazlası Javascript kullanmaktadır.
Açılır-kapanır menüler ya da bir web sitesinde yanlış veri girildiğinde, karşımıza çıkan uyarı kutucuğu Java script’e verilebilecek en küçük örneklerdendir. Tabii ki bu örnekler, buzdağının görünmeyen kısmı. Web geliştiriciler, Javascript ile mükemmel işlere imza atmakta ve her gün Javascript gelişim göstermektedir.
Musa Çavuş imzası taşıyan, yazılım ve danışmanlık hizmeti sağlayan Almanya kökenli Digitalpaintsoft alt kuruluş firması olan Dragnet müşteri önceliklerini ve kalite standartlarını gözeterek; doğru ürün ve hizmetlerin, doğru zamanda doğru müşteri ile eşleşmesini sağlar.