Giyilebilir Teknoloji
- Sayın ÇAVUŞ, öncelikle sizi tanıyalım.
40 yaşında, evli ve iki çocuk babasıyım. 2000 yılında Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğini bitirdikten sonra Almanya’da bir çok yazılım projesinde çalıştım. 12 yıldan sonra kendi firmamı kurdum ve 6 yıldır birçok firmamla Avrupa ve Ortadoğu’ya yazılım ve teknoloji hizmeti vermekteyim.
- Giyilebilir Teknoloji tam olarak neyi ifade ediyor? Hayatımızın neresinde bulunmaktadır?
Giyilebilir teknoloji sensörlerden veri toplama ve paylaşmayı sağlayan birincil cihaz olmaları sayesinde daha çok etkinleştirici olarak davranırlar. Artık hayatımızın merkezinde, yaşamımızın bir parçası durumundalar. 24 saat boyunca giyilebilen veya yalnızca uykudan önce gece çıkarılabilecek teknolojiden bahsediyoruz. Halen gelişmekte olan deri sıcaklığı, kas kasılması ve uzantı gibi bir dizi parametrenin ölçülmesi için akıllı malzemeler bulunmaktadır.
- Giyilebilir Teknoloji üzerine yurt dışında pek çok ürün, makale ve kitap var. Siz, TÜRKİYE’de bu konuyu nasıl buluyorsunuz? Türkiye bu konunun neresinde?
Giyilebilir teknolojinin bir sınırı yok. Akıllı Saatler, Akıllı Bileklikler, Akıllı Spor Ekipmanları, Akıllı Giysiler, Akıllı Gözlükler vb. Yurtdışında herhangi bir kitapçıya giderek bu konuda detaylı bilgi edinebilirsiniz. Bu alanda Türkçe kitap bulmak zor. Yurt dışından çevrilmiş eserler de maalesef yok denecek düzeyde.
Son yıllarda Türkiye’de giyilebilir teknoloji geliştiren bazı firmalar istekli. Biz firma olarak, giyilebilir teknoloji olan akıllı saat prototipini TÜBİTAK projesi olarak 2 yılda geliştirdiğimiz için bu konuda büyük deneyimimiz mevcut. Yalnız giyilebilir teknolojide Türkiye’nin çok daha fazla projeye ihtiyacı var.
- Giyilebilir teknoloji tıbbi gereksinim olabilir mi?
Günümüzde giyilebilir tıbbi teknoloji, diyabet, kalp rahatsızlıkları ve diğer hastalıkların bulunduğu hastaların hayatlarını iyileştirmektedir. Teknoloji ilerledikçe ve daha sağlıklı kişiler için giyen cihazları ve algılayıcıları benimsediği için özel ve kamu sektöründe çalışan tıbbi araştırmacılar, milyonlarca hatta milyarlarca kişiye ait sürekli güncellenen kişisel olmayan tıbbi verilere erişebilecek. Araştırmacılar bu bilgileri giyilebilir cihazlardan alabilir, yaş eğilimleri, yeme davranışı ve yer gibi diğer kullanıcı verileri ile ilişkilendirmeye başlarlar. Giyilebilir teknoloji başlamış ve zayıflamış hastalıkları olan hastaların daha yüksek bir yaşam kalitesinin tadını çıkarmaya devam edecektir.
- Anlattığınız konular gerçek anlamda bir bilgi birikimi gerektiriyor. Çok şaşırtıcı bilgiler ve önemli konular hakkında bilgilendik ve bazı konuları daha iyi anlamamıza vesile olmuş oldu.
Bu konuda, yurtdışında kaynak çok, yazılıma büyük saygı var ve büyük şirketler yazılıma büyük yatırımlar yapmaktadırlar. Teknolojiyi takip etmek büyük projelere dahil olmakla kendiliğinden olmaktadır. Bu durum maalesef Türkiye’de böyle değil. Biz profesyonel bir yazılım ve teknoloji şirketi olmamıza rağmen bize ‚web sayfasını kaça yapıyorsunuz ‘diyen bir çok kurum var. Yazılım ve teknolojiyi ülkemizde büyük kesim hala web sayfasından ibaret görmektedir.
- Okuyucularımıza vermek istediğiniz başka mesajlar var mı?
Mutlaka yazılım yapmayı öğrenin, çünkü teknolojinin temelinde yazılım yatıyor. 10 yıl sonra yazılım bilmeyen kişiler günümüzde okuma yazma bilmeyenlerin sınıflandırılması gibi sınıflandırılacaktır.
Kaynak: https://www.bilgidairesi.com/2018/02/19/giyilebilir-teknoloji-musa-cavus-ile-roportaj/